Den här rätten komponerade jag i måndags. Försökte använda alla halvöppnade saker som låg i kylen och det blev jävligt gott faktiskt. Nu ska vi se hur det var jag gjorde. Receptet räcker till två personer.
TONFISK- OCH BÖNBIFFAR
En burk tonfisk i vatten
En burk svarta bönor
1 ägg
2 msk hackad persilja
1 tsk rivet citronskal
1 tsk citronsaft
1 krm chilipulver
0,5 tsk paprikakrydda
0,5 tsk mald spiskummin
1 dl urkärnade och hackade svarta oliver
1 köttbuljongtärning
1 msk maizena (alt. ströbröd/fiberhusk som håller ihop smeten)
2 msk olivolja
Flingsalt
Nymald svartpeppar
Skölj av bönorna och koka sedan i vatten med buljongtärningen några minuter. Häll av vattnet och lägg bönor, ägg, persilja, citronskal och saft, oliver, maizena, olivolja och alla kryddor i en bunke (alt. någon slags mixer). Kör med mixerstav tills det blir en jämn smet. Vänd i tonfisken och rör om. Smaka av med salt och svartpeppar. Häll en skvätt olivolja i en stekpanna och klicka ut smet. Forma till biffar med hjälp av stekspaden och stek 3-4 minuter på varje sida.
KRYDDIG TOMATSÅS
En burk krossade tomater (helst ekologiskt eller Mutti)
0,5 gullök
1 vitlöksklyfta
3 msk tomatpuré
0,5 tsk kanel
1 köttbuljongtärning
0,5 tsk socker
1 msk rapsolja
Chiliflakes
Salt
Svartpeppar
Hacka lök och vitlök och bryn i rapsoljan tillsammans med tomatpurén några minuter. På med kanel, socker, buljongtärning, och krossade tomater. Koka först upp och sänk sedan värmen och låt allt puttra - dessto längre dessto bättre men minst 20 min så att smakerna får komma fram. Jag körde på i en timme och gör man det kan man behöva hälla på någon deciliter vatten så att inte all vätska från tomatkrosset kokar bort och såsen blir för tjock. Smaka av med salt, peppar och chiliflakes i slutet. Om du gillar när det är lite spicy kan man ha i ett kryddmått chilipulver i början också.
ROSTAD SPARRIS MED FETAOST
250 g sparris
100 g fetaost
1 msk smör
1 msk rapsolja
Sätt ugnen på 250 grader. Ta bort nedersta delen på sparris och lägg i en ugnssäker form. Klicka över smör och olja och smula över fetaosten. Gratinera högt upp i ugnen i ca 7-10 min.
Ser jättegott ut!