SMOOTHIE: BLACKBERRY & AVOCADO

 
Nu när vi är tillbaka i lägenheten igen efter sex veckor på flykt, eller semester rättare sagt, blir jag extremt taggad på att leva hälsosamt. Inte minst för att man känner att semesterlevernet satt sina spår - och då syftar jag inte på någon form av viktuppgång, utan mer känslan inuti. Ni vet, man känner sig tung och trött efter veckor av överskottsmässig kolhydratskonsumtion, en lite väl frikostig inställning till vin och brist på motion. Sånt som hör sommaren till helt enkelt. Vi brukar vara ganska duktiga med maten här hemma - försöker välja bra råvaror, köper aldrig halvfabrikat, inget vitt bröd och sällan pasta. Ibland känner man dock att kroppen behöver lite mer än så för att kunna landa i någon form av balans igen och därför blir det extra nyttigt några veckor framåt (och gärna fortsättningsvis med för den delen). 

Det blev ju en väldigt lång inledning nu bara för att skriva ner ett smoothierecept, men kontentan var i alla fall att jag dricker väldigt mycket smoothies nu och därför tänkte jag börja dela med mig av lite olika varianter. Dagens smoothie eller whatever. Är väl lite efter på den pucken, men strunt samma. Utöver smoothies är det förresten bara vegatriskt som gäller, med undantag för ekologisk fisk/skaldjur. Kanske kommer lite matrecept också om det lagas något smarrigt. Herre gud, nu får jag sluta tjata - varsågoda:
 
SMOOTHIE BJÖRNBÄR AVOKADO (1 PERS): 1/2 avokado, 1 banan, 1 näve björnbär, 1 tsk jordnötssmör, 1 dadel, en skvätt citronjuice (typ från 1 klyfta), 1 tsk hela linfrön, en nypa flingsalt, vatten (alt. ekologisk apelsinjuice eller mandelmjölk).
 
Så gör du: Lägg allt i en mixer eller tillbringare om du har stavmixer, häll på önskad mängd vätska (successivt under mixning för att nå önskad konsistens) och mixa allt. Toppa med lite mynta och kokosflakes!
 
Tips: Använd gärna så mycket frysta grönsaker/frukt/bär som möjligt eftersom de funkar som is i smoothien - den blir lätt ljummen om man använder rumstempererad banan osv. Avokado och banan går jättebra att skiva och frysa in. Det är också ett bra tips om bananerna håller på att bli för gamla - frys in dom så slipper du slänga.