RECEPT: BARNSLIGT ENKELT BRÖD I STEKPANNA

 
Här får ni det (rimligen) enklaste brödreceptet ni någonsin satt tänderna i. Det är lite som en tortilla men påminner väldigt mycket om nygrillad pinnbröd i smaken. Ni vet sånt som man virade runt korv och grillade på typ lågstadiet? Jag har använt brödet till både wraps, grekiskt, mexikanskt, som pizzabotten, som vanliga tunnbröd med hederliga svenska pålägg och som doppbröd i soppor och grytor. En anna sak som är fördelaktig är att man nästan alltid har allt som behövs till baket hemma i skafferiet.

BRÖD I STEKPANNA (10-12 st bröd)
7.5 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 msk rapsolja (olivolja funkar också)
2 dl vatten

Så gör du: Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke. Tillsätt olja och vatten och knåda sedan degen. Ibland kan det behövas lite mer vatten, men knåda ordentligt innan du häller på mer och ta bara någon matsked extra i taget i så fall. Degen ska vara fast och den blir ganska hård i konsistensen (alltså inte särskilt kladdig). Dela upp degen i 10-12 lika stora bitar. Heta upp en torr stekpanna medan du börjar kavla bitarna till runda bröd. Kavla dem så tunt du kan (om du inte vill ha dem tjockare så klart). När stekpannan är varm lägger du i ett bröd och gräddar det ca 30 sek på varje sida. Färgen ska bli ungefär som på bilderna ovan.

För att bröden inte ska bli för hårda när du gräddat dem kan det vara bra att lägga alla på hög i en handduk. Det går också bra att frysa in om du får bröd över. Om man vill exprimentera lite med degen går det så klart att smaksätta med vad man behagar - brödkrydda, basilika, oregano, chili, vitlök för att nämna några alternativ.
Bread - Food - Recipes